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Rhode Island Renewable Energy Standard (RES) 
Frequently Asked Questions (FAQ)1 

 
 

Q: What is the fee for filing an Application for Certification of Eligibility of Renewable 
Energy Resource? 
 
A: There is no fee for filing such an application. 
 
Q: How long will it take for the Public Utilities Commission (Commission or PUC) to make 
a determination on my application for certification? 
 
A: Upon receiving a completed application, the Commission strives to issue an order certifying 
eligibility within ninety (90) days. The Commission Clerk will keep a list of interested parties 
who wish to be notified when an application for certification is filed. Any party may comment on 
such filings to the Commission in writing within thirty (30) days. Following the 30-day comment 
period, the Commission will consider an application for certification in an open meeting. The 
Commission may approve the application at that time, or set the matter for hearing following 
with not less than a 10-day notice. Please note that this estimated timeline is contingent on the 
filing party submitting all required and requested information to the Commission and its 
consultant in a timely manner.  Applications are reviewed in the order received and cannot be 
approved in less than thirty-one (31) days. 
 
Q: Does my facility need to be operational and do I need a NEPOOL-GIS number in order 
to submit my application for review? 
 
A: An application may be submitted prior to operation and prior to the assignment of a 
NEPOOL-GIS number.  However, other than these two items, an application will not be 
processed unless all other items are complete.  The Commission may conditionally certify a 
facility, which means that certification becomes complete when the applicant provides evidence 
of operation and receipt of the NEPOOL-GIS number and receives from the PUC confirmation 
that the conditions have been met. 
 
Q: How long will it take for the Commission to make a determination on my application for 
Declaratory Judgment under Section 6.2 of the Rules and Regulations Governing the 
Implementation of a Renewable Energy Standard (Regulations)? 
 
A: The Commission will provide prospective reviews for applicants seeking a preliminary 
determination as to whether a facility would be eligible prior to the formal certification process 
described in Section 6.1 of the regulations as follows: 
 
i) Such applicants for prospective review should file a Request for Declaratory Judgment 
under Rule 1.10(c) of the Commission’s Rules of Practice and Procedure. 

                                                            
1 Every effort has been made to insure that these FAQs are consistent with the Rules and Regulations Governing the 
Implementation of a Renewable Energy Standard.  To the extent they are not, the Regulations and related PUC 
orders control. 
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ii) Once a request for Declaratory Judgment is received by the Commission under Section 
6.0 of the regulations, the Commission will proceed under Section 6.1 (i) through (iii) of the 
regulations. The Commission will act upon a request for Declaratory Judgment filed under this 
section within 120 days from receipt of the materials required under Section 6.1 (i) 
 
Q: At what date, if approved, will the generation from my facility be considered eligible 
renewable energy for the purposes of the RES? 
 
A: The facility’s Renewable Energy Certificates (RECs) become Rhode Island-eligible as of the 
date of the Order issued by the Commission. Only RECs associated with the production of 
eligible energy that are minted on or after the Effective Date are eligible for the RES (for 
example, the minting date for GIS Quarter 1 RECs is July 15th, therefore -- provided the 
Commission issues its facility-specific eligibility order on or before July 15th  --  All RECs created 
starting January 1 will be eligible).    
 
Q: If my facility was granted conditional certification, on what date will the generation 
from my facility be considered eligible renewable energy for the purpose of the RES? 
 
A: For a facility which was granted conditional certification, the Effective Date is the date upon 
which the Commission confirms receipt of sufficient evidence supporting removal of the 
condition (i.e., a NEPOOL-GIS number and evidence of operation) through issuance of a letter 
removing the condition.  RECs associated with the production of eligible energy that are minted 
on or after the Effective Date are eligible for the RES. 
 
Q: According to the RES, landfill methane or biogas is an eligible biomass fuel, provided 
that such gas is collected and conveyed directly to the Generation Unit without use of 
facilities used as common carriers of natural gas.  Does this imply that landfill gas that is 
purified and injected in a natural gas pipeline would not be eligible under RES? 
 
A: Yes, it implies that landfill gas that is purified and injected in a natural gas pipeline would not 
be eligible under the RES. 
 
Q: Can RECs that are bought for any Compliance Year be placed either in a Reserved 
Certificate Account or My Settled Certificates Account? 
 
A: No, RECs that are to be utilized for compliance and/or for banking purposes must be placed 
only in an entity’s My Settled Certificates account.  More specifically, the account must be a GIS 
sub-account designated for Rhode Island obligations (e.g., RI Sub-account).  RECs in a Reserved 
Account or left outside of a settled, Rhode Island sub-account will not be eligible for current 
year compliance or banking. 
 
Q: How does the Commission verify annual load data used by an Obligated Entity? 
 
A: The Commission reviews data provided by the local distribution company to verify the 
annual, fully-reconciled load data used by an Obligated Entity.  The Commission encourages all 
Obligated Entities to contact the local distribution company, The Narragansett Electric 
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Company d/b/a National Grid to confirm their Rhode Island-specific obligations and 
calculations.    
 
Q: For the Compliance Year 2013, what is the percentage of electricity that an Obligated 
Entity shall obtain from Eligible Renewable Energy Resources? 
 
A: For the Compliance Year 2013, an Obligated Entity must obtain at least seven and one-half 
percent (7.5%) of electricity (including line losses) sold to Rhode Island end-use customers from 
Eligible Renewable Energy Resources, with no less than five and one-half percent (5.5%) from 
New Renewable Energy Resources. 
 
Q: What is the percentage of electricity for future compliance years that an Obligated 
Entity shall obtain from Eligible Renewable Energy Resources? 
 
A: Future obligation targets for Obligated Entities can be accessed under the following link on 
our website: 
 
http://www.ripuc.org/utilityinfo/RES-Annual-Targets.pdf    
 
Q: What is the Alternative Compliance Payment (ACP) rate for a given compliance year? 
  
A: ACP rates can be accessed under the following link on our website: 
 
http://www.ripuc.org/utilityinfo/RES-ACPRate.pdf  
 
Please note that the ACP rate shall be determined according to Section 3.1 of the Regulations. 
 
Q: Whom should I contact for instructions on making an ACP? 
 
A: Please contact the following person for necessary instructions on making ACP: 
 
     Kathy O’Brien 
    Rhode Island Commerce Corporation 
   315 Iron Horse Way, Suite 101 
  Providence, RI 02908 
 Tel: (401) 278-9100 
Email: kobrien@commerceri.com  
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